مقالات

تاریخچه مختصری از لامپ ها

تاریخچه لامپ

تاریخچه مختصری از لامپ

چراغ الکتریکی، یکی از وسایل راحتی روزمره که بیشتر زندگی ما را تحت تاثیر قرار می دهد، در حقیقت لامپ توسط توماس آلوا ادیسون “اختراع” نشد، اگرچه می توان گفت که او اولین نور رشته ای را ایجاد کرد. ولیکن او نه اولین و نه تنها کسی بود که سعی کرد یک لامپ رشته ای اختراع کند.

در واقع، برخی از مورخان ادعا می کنند که بیش از 20 مخترع لامپ های رشته ای قبل از نسخه ادیسون وجود داشته است. با این حال، ادیسون با این اختراع شناخته می شود زیرا نسخه او به دلیل ترکیبی از سه عامل توانست از نسخه های قبلی پیشی بگیرد: یک ماده رشته ای موثر، خلاء بالاتر از سایرین و مقاومت بالا که باعث توزیع برق از یک منبع متمرکز بود.

تاریخچه لامپ

لامپ حبابی؛ همفری دیوی

در سال 1802، همفری دیوی اولین چراغ الکتریکی را اختراع کرد. او با الکتریسیته آزمایش کرد و باتری الکتریکی را اختراع کرد. اختراع او به لامپ قوس الکتریکی معروف بود. در طول هفت دهه بعد، مخترعان دیگر نیز “لامپ” را ایجاد کردند اما هیچ طرحی برای کاربرد تجاری ظاهر نشد. مهمتر از آن، در سال 1840، دانشمند بریتانیایی، وارن دولارو، یک رشته پلاتین مارپیچ را در یک لوله خلاء محصور کرد و جریان الکتریکی را از آن عبور داد. اگرچه طراحی آن کارآمد بود، اما هزینه پلاتین آن را برای تولید تجاری غیر عملی میکرد.

حق اختراع هنری وودوارد

در 24 ژوئیه 1874 یک حق اختراع کانادایی توسط یک برقکار پزشکی در تورنتو به نام هنری وودوارد و همکارش متیو ایوانز ثبت شد. آنها لامپ‌های خود را با میله‌های کربنی دراندازه‌ها و شکل‌های مختلف که بین الکترودها در سیلندرهای شیشه‌ای پر از نیتروژن نگه داشته می‌شوند، ساختند. وودوارد و ایوانز تلاش کردند لامپ های خود را تجاری کنند، اما موفق نشدند. آنها سرانجام در سال 1879 حق اختراع خود را به ادیسون فروختند.

اختراع اولین لامپ؛ توماس ادیسون

در سال 1878، توماس ادیسون تحقیقات جدی را برای توسعه یک لامپ رشته ای کاربردی آغاز کرد و در 14 اکتبر 1878، ادیسون اولین درخواست ثبت اختراع خود را برای “بهبود چراغ های الکتریکی” ثبت کرد. با این حال، او به آزمایش انواع مختلفی از مواد برای رشته های فلزی ادامه داد تا طرح اصلی خود را بهبود بخشد و تا 4 نوامبر 1879، یک حق اختراع دیگر در ایالات متحده برای یک لامپ الکتریکی با استفاده از “رشته یا نوار کربنی که سیم پیچ شده و به پلاتینا متصل شده است، ثبت کرد.
این کشف سرآغاز لامپ های تجاری تولید شده بود و در سال 1880، شرکت توماس ادیسون، شرکت ادیسون الکتریک لایت، بازاریابی محصول جدید خود را آغاز کرد.

تاریخچه سال لامپ

سایر تاریخ های قابل توجه

دهه 1906 – شرکت جنرال الکتریک اولین شرکتی بود که روشی را برای ساخت رشته های تنگستن برای استفاده در لامپ های رشته ای به ثبت رساند. خود ادیسون می دانست که تنگستن در نهایت بهترین انتخاب برای رشته های لامپ های رشته ای است، اما در زمان او، ماشین آلات مورد نیاز برای تولید سیم به این شکل در دسترس نبود.
دهه 1910 – ویلیام دیوید کولیج از جنرال الکتریک روند تولید را برای ساخت طولانی ترین رشته های تنگستن بهبود بخشید.
دهه 1920 – اولین لامپ مات تولید شد و لامپ های پرتو برق قابل تنظیم برای چراغ های جلو اتومبیل و نور نئون تولید شد.
دهه 1930 – دهه سی شاهد اختراع لامپ های فلاش کوچک برای عکاسی و لامپ فلورسنت برنزه بود.
دهه 1940 – اولین لامپ های رشته ای “نور نرم”.
دهه 1950 – شیشه کوارتز و لامپ هالوژن تولید شد
دهه 1980 – هالیدهای فلزی کم وات جدید ایجاد شدند
دهه 1990 – لامپ های با عمر طولانی و لامپ های فلورسنت فشرده اولین کار خود را آغاز کردند.

آینده لامپ ؟

لامپ‌های رشته‌ای مدرن در مصرف انرژی کارآمد نیستند زیرا کمتر از 10 درصد نیروی الکتریکی تامین‌شده به لامپ به نور مرئی تبدیل می‌شود. انرژی باقیمانده به صورت گرما از دست می رود. با این حال این لامپ های ناکارآمد به دلیل مزایای بسیاری مانند:
در دسترس بودن گسترده و کم هزینه
ادغام آسان در سیستم های الکتریکی
سازگار برای سیستم های کوچک
عملکرد ولتاژ پایین، مانند باتری
شکل و اندازه گسترده در دسترس هستند
متاسفانه برای لامپ های رشته ای، قوانین بسیاری از کشورها، حذف تدریجی آن را برای گزینه های کم مصرف تر مانند لامپ های فلورسنت فشرده و لامپ های LED الزامی کرده است. با این حال، به دلیل هزینه کم لامپ های رشته ای، در دسترس بودن فوری نور و نگرانی در مورد آلودگی جیوه با CFL، مقاومت زیادی در برابر این سیاست ها وجود داشته است.
اما با کاهش قابل توجه قیمت LED، به نظر می رسد آینده متعلق به LED باشد.
در ادامه مقالات کاملتر با لامپ های رشته ای، فلورسنت و ال ای دی آشنا می شوید:
تاریخچه لامپ رشته ای و ساختار آن
لامپ های فلورسنت و انواع آن
لامپ های ال ای دی نوآوری در صنعت روشنایی
معرفی انواع لامپ

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.